Renoveren van rieten daken

Renoveren van uw rieten dak

Net als ieder ander dak, is ook een rieten dak onderhevig aan invloeden van buitenaf, zoals zon, wind en regen. En omdat riet een ‘natuurproduct’ is, geldt dat nog eens extra voor een rieten dak. Het plegen van regelmatig onderhoud is dan belangrijk om het dak zo lang mogelijk in gezonde conditie te houden. Als het einde van de functionele levensduur van een rieten dak nadert, is renovatie een goede oplossing om de levensduur van het dak te verlengen.

Mogelijkheden voor renovatie

Er zijn verschillende manieren om uw rieten dak te renoveren. Elke methode heeft zo zijn eigen voordelen en nadelen, afhankelijk van de staat waarin uw dak verkeerd. Uiteraard overleggen wij graag met u wat de beste optie is voor uw situatie, hieronder bespreken we alvast de verschillende mogelijkheden.

Opstoppen of verdrijven

De eerste optie is om het dak op te stoppen. Nadat het riet van algen en mossen is ontdaan, wordt elke laag riet teruggetrokken en wordt er nieuw riet bijgestoken. Met opstoppen wordt het rieten dak weer op gewenste dikte gebracht. De gaarde (het binddraad) blijft dan zichtbaar, maar kan er natuurlijk ook ingewerkt worden, zodat een nieuwe slijtlaag ontstaat. Deze laatste optie is alleen een stuk arbeidsintensiever.

Bij verdrijven (ofwel blank verstoppen) van het rieten dak, gaat het om het aanbrengen van een nieuwe laag riet over de bestaande laag heen. Elke laag riet wordt met een bestaande gaarde vastgebonden aan het dak. Bij verdrijven zijn de gaarden aan de buitenkant niet zichtbaar. Het is een arbeidsintensieve methode, maar uw dak oogt weer als nieuw.

Overdekken of bijstoppen

Bij overdekken wordt het oude rieten dak (vaak van 15 cm dik) schoon en vlak gemaakt. Over het oude dak wordt vervolgens een heel nieuw rieten dak gedekt, zodat het dak in totaal weer rond de 40 cm dik wordt. Het voordeel is dat er weinig gesloopt hoeft te worden (zoals wel het geval bij opstoppen of verdrijven). Het nadeel is dat de oorspronkelijke rietlatten niet vervangen worden. Daarnaast wordt het bijna niet meer gedaan, omdat het even duur is als een heel nieuw rieten dak.

Als laatste optie is het mogelijk om het rieten dak bij te stoppen (c.q. repareren). Het riet wordt niet teruggetrokken zoals bij opstoppen of verdrijven, maar na schoonmaken worden de ‘dunne’ plekken op het dak opgevuld met nieuw riet. Hierdoor is wel kleurverschil te zien tussen het nieuwe en het bestaande riet, dit is na één jaar als het goed is weer weggetrokken.

Vernieuwen als optie?

Soms is renovatie zelfs niet meer mogelijk of financieel interessant. Dan adviseren wij om uw bestaande rieten dak helemaal te laten vernieuwen. Ook daar kunnen wij u uiteraard mee helpen.