Last van beestjes in het riet?

Soms komt het voor dat u bij een rieten dak last krijgt van ‘beestjes in het riet’. Vaak gaat het dan om de rietluis. Bij Rietdekkerbedrijf H.J. Straver lossen we dit probleem graag voor u op door uw dak te behandelen met speciale bestrijdingsmiddelen. Zelf kunt u ook het één en ander oplossen door veel stof te zuigen of door zelf uw kozijnen en de vensterbanken in te spuiten met bestrijdingsmiddel (bijvoorbeeld met ‘Permanent’). Wat ook heel goed helpt is regelmatig ventileren, dus ramen en deuren opzetten als het buiten mooi weer is.

Rietluis komt meestal veel voor in de zomermaanden waarin het warm en zonnig is (van april tot en met september), daarom hebben de meeste mensen vanaf oktober vaak ook geen last meer van rietluis. Rietluis is overigens niet schadelijk voor de levensduur van het riet, het is wellicht wel vervelend als u steeds beestjes ziet rondlopen in uw huis.

Voorkomen van rietluis

Rietluis is niet altijd even goed te voorkomen en ontstaat vaak door:

   • Aanwezigheid van vocht in het riet
   • Gedeeltelijke vernieuwing van het dak
   • Verstoring van het natuurlijk evenwicht van vocht
   • Grondwerkzaamheden langs het rieten dak

Zeker als u uw rieten dak hebt laten vernieuwen is de vochtbalans in het riet vaak wat hoger. Dit omdat er bijvoorbeeld tijdens de ruwbouw veel regen is gevallen. Het duurt vaak 2 á 3 jaar voordat deze balans weer is hersteld en meestal heeft u dan ook geen last meer van rietluis.

Last van vogels?

Naast kleine insecten, zoals rietluis, kunt u ook last hebben van groter ongedierte. Denk bijvoorbeeld aan vogels. Vogels kunnen de rietstengels uit het dak halen om een nest mee te bouwen of gewoon vanwege baldadigheid. Zij kunnen het rieten dak ook als voedselbron zien, als er eventuele kleine beestjes in te vinden zijn. Meestal helpt het aanbrengen van een gaasstrook onder de nokrand.

Advies of hulp nodig?

Heeft u last van beestjes in het riet en heeft u hulp of een deskundig advies nodig? Wij staan graag voor u klaar. Maak gerust een afspraak met één van onze rietdekkers, zodat wij bij u langs kunnen komen om de situatie te bespreken.