De mogelijkheden van riet zijn groot

Voor degene die denkt dat riet alleen geschikt is voor het dak van een boerderijwoning, heeft het mis. De mogelijkheden van natuurlijk riet zijn werkelijk eindeloos, zolang uiteraard de hellingshoek van het te dekken oppervlak niet minder is dan 30°.

Denk bijvoorbeeld aan sfeervolle rietgedekte prielen achter in de tuin, aan schaapskooien of aan een traditionele opslag voor hooibergen. In sommige gevallen worden zelfs ook combinatie gemaakt tussen pannen én riet op hetzelfde dak. Uiteraard levert dit hele mooie en speelse creaties op. Bij onze projecten, kunt u verschillende mogelijkheden met riet eens rustig bekijken.

Riet gebruiken als gevelbekleding

Een vernieuwende en zeer moderne manier om riet te gebruiken in bouwwerken, is als gevelbekleding. Het riet wordt dan gedekt op een wand van 90°, verticaal dus. Deze manier van rietdekken zien we nu steeds vaker bij kantoorpanden en moderne nieuwbouwprojecten. Dit wordt ook wel verticaal riet genoemd. Op deze manier is riet met heel veel verschillende materialen te combineren voor een unieke en moderne uitstraling.

Het voordeel van verticaal riet, is dat de afvoer van hemelwater zeer efficiënt en snel gebeurd. De droogtijd van het riet is daarmee een stuk korter en daarom mag u een lange levensduur van het riet verwachten. Echter kunnen er bij riet als gevelbekleding minder meters per uur gemaakt worden, omdat elke rietbos apart tegen de gevel moet worden bevestigd.

In Delft hebben wij een aantal jaren geleden zelfs het eerste rieten dak gedekt dat achterover hellend is. Hiervoor is echt vakmanschap vereist, het riet wordt dan zelfs bijna niet meer nat.

De details in het rieten dak

Naast soorten rieten daken, zijn er ook veel mogelijkheden in de details en de afwerking van het rieten dak. Wilt u strakke of sierlijke ‘snorren’ aan de zijkant van uw dakkapel? En moeten bepaalde stukken riet iets verder doorlopen voor een speelse uitstraling of kiest u liever voor een strakke afwerking?

Wij helpen u graag bij het bepalen van de details die het beste bij uw stijl en de stijl van uw woning passen. Neem gerust contact met ons op voor een eerste kennismaking.