Mos- en algenbestrijding op uw rieten dak

Mos- en algenbestrijding op uw rieten dak

Vroeger werd bijna geen onderhoud gepleegd aan het rieten dak op het gebied van mossen en algen, omdat het vaak om open constructies ging (met voldoende ventilatie) en omdat een rieten dak vooral functioneel moest zijn. Tegenwoordig worden veel rieten daken gedekt als een schroefdak (gesloten constructie) en dan zijn mossen en algen wel degelijk schadelijk. Daarnaast moet een rieten dak er ook gewoon mooi uitzien, dat betekent zonder mossen en algen.

Mosbestrijding op rieten dak

Van de twee plantaardige organismen zijn mossen nog het minst schadelijk, omdat mossen de ventilatie van het riet niet helemaal in de weg staan. Vaak ligt er dan ook een esthetische reden ten grondslag op het bestrijden van mossen.

Als we aan de slag gaan, verwijderen we eerst al het mos met de heggenschaar of handmatig, het dak ‘scheren’ noemen we dat. Nadat het dak schoon is gemaakt van mos, raden wij aan om het dak te behandelen met een preventief (biologisch) bestrijdingsmiddel om het dak ook in de toekomst te beschermen tegen mosvorming.

Algenbestrijding op rieten dak

Algen zijn over het algemeen schadelijk voor de levensduur van uw rieten dak, omdat zij de ventilatie van het riet blokkeren. Wanneer algen een gesloten laag op het rieten dak vormen, kan het dak niet meer ‘ademen’ en raakt het riet verstikt. Daarnaast blijven verschillende vochtdampen onder de algenlaag hangen en ontstaat er door het temperatuurverschil een versneld rottingsproces. Binnen een periode van 10 jaar is uw rieten dak dan helemaal verrot.

Een scenario dat wij geen van onze klanten toewensen. Desondanks wordt algengroei op een rieten dak zwaar onderschat, zowel door eigenaren als rietdekkersbedrijven. Wij raden daarom aan om ervoor te zorgen dat u rieten dak schoon blijft. Om u daarbij te helpen bieden wij bij oplevering altijd een onderhoudscontract aan, zodat wij uw dak elk jaar kunnen controleren en kunnen inspuiten tegen mos- en algengroei. Op deze manier bent u er altijd op tijd bij en verlengt u met weinig geld de levensduur van uw rieten dak.