Kiezen voor een rieten dak

Heeft u een huis gekocht met een rieten dak? Of denkt u er over na om uw pannendak te vervangen voor riet? Wij vertellen u graag meer over de mogelijkheden van riet en over wat wij als rietdekker voor u kunnen betekenen. Onze liefde voor het vak is groot en we kunnen u er echt alles over vertellen, van diverse dakconstructies tot aan de levensduur en het beste riet. Dus als u kiest voor een rieten dak, dan zijn wij de partij die u graag voorziet van het beste advies.

De geschiedenis van het rieten dak

Een rieten dak is één van de oudste soorten dakbedekking die wij in Nederland kennen. Vroeger werd riet meestal gebruikt als dakbedekking voor boerderijen en schuren. Er werd toen heel anders tegen een rieten dak aangekeken, het moest vooral functioneel zijn. Na 20 jaar werd het dak een keer schoongemaakt en na nog eens 20 jaar werd de binding vervangen door ijzerdaad. Na ruim 40 jaar werd het hele dak voor het eerst een keer vervangen.

Het was toen een goedkope manier van dakbedekking, wat veelal door de armen werd toegepast. We kennen niet voor niets het gezegde “hij zit onder de pannen”. Een pannendak was vroeger alleen voor de rijken weggelegd.

Tegenwoordig zijn de rollen omgedraaid en staat een rieten dak meer voor een luxe uitstraling. Ook esthetiek heeft een belangrijkere rol gekregen, een rieten dak moet er nu mooi strak en netjes uitzien. We zien rieten daken nu ook steeds vaker bij nieuwbouw projecten of moderne kantoorpanden met verticale gevelbekleding.

De voordelen van riet

Een rieten dak verhoogt de waarde van uw woning en geeft uw huis een sfeervolle landelijke uitstraling. Tegenwoordig is het mogelijk om een rieten dak van goede isolatie te voorzien, zodat het vergelijkbaar is met het wooncomfort van een pannen dak. Bekijk onze projecten om een beeld te krijgen van wat er allemaal mogelijk is met riet.