Brandveiligheid voor uw rieten dak

Bij een rieten dak denkt men al snel dat het minder brandveilig is in vergelijking met een standaard pannendak. Niets is minder waar. Tegenwoordig kunnen rieten daken zo aangebracht worden dat ze net zo goed bestand zijn tegen brand als bij een pannendak.

Vroeger, toen er veel met hout werd gebouwd en het rieten dak voornamelijk op een open constructie gedekt werd, was de brandgevoeligheid inderdaad hoger. Tegenwoordig, met de bouwconstructies en ontwikkelingen van nu, is een rieten dak heel goed te beschermen tegen brand.

Een brandveilig rieten dak

Er zijn verschillende manieren waarop u uw rieten dak kunt beschermen tegen brandgevaar. Allereerst is het belangrijk dat uw rieten dak is gedekt op een schroefdak, ook wel gesloten constructie genoemd. Bij een schroefdak wordt het riet op een gesloten ondergrond aangebracht, waardoor er bij eventuele brand geen zuurstof van binnenuit kan worden aangetrokken. De kans op een echte branduitbraak is dan een stuk kleiner. Om het rieten dak vervolgens nog beter te beschermen tegen brand, kunt u aanvullend kiezen voor:

  • brandvertragers
  • vonkenvangers;
  • een sprinklerinstallatie;
  • bliksem afleiders

Brandvertragers en vonkvertragers

U kunt brandvertragers laten aanbrengen op de buitenzijde van het rieten dak, dit is een soort coating. Brandvertragers kunnen een eventuele brand niet voorkomen, maar wel degelijk vertragen. De mogelijke brand zal zich dan niet snel verspreiden.

Het nadeel van het aanbrengen van brandvertragers, is dat het riet minder goed kan luchten, wat weer de kans op schimmel en rot kan vergroten. Wij raden aan om altijd eerst te kiezen voor een schroefdak, dan is brandvertraging vaak al niet meer nodig.

Sprinklerinstallaties

Een nog betere optie is om een sprinklerinstallatie te laten aanbrengen op uw rieten dak met FBDS (Flying Brands Detection System). De brand wordt door het systeem gedetecteerd en vervolgens automatisch bestreden. Het voordeel is, dat het geen effect heeft op de levensduur van het rieten dak en daarbij krijgt u met een sprinklersysteem vaak ook nog korting op uw brandverzekering. Het enige nadeel kan zijn, dat er sprinklers op uw dak zichtbaar zijn.

Bliksem afleiders

Om blikseminslag en als gevolg daarvan brand te voorkomen, kunt u kiezen voor een bliksemafleider. Voordat u een bliksemafleider laat plaatsen is het belangrijk om eerst te kijken naar de kans op blikseminslag bij uw woning. Voor sommige woningen is de kans zo klein, dat een bliksemafleider niet eens nodig is. Laat u hiervoor door ons adviseren.

Veiligheid van uw woning

De brandveiligheid van uw woning met rieten kap is tegenwoordig heel goed te garanderen. Een open haard kan zelfs prima bestaan in een woning met een rieten dak. Voor een rieten dak met gesloten constructie geldt nu dan ook dezelfde brandverzekering als bij een dak van pannen.

Heeft u vragen over de veiligheid van uw woning met rieten dak? Maak gerust met ons een afspraak, wij komen graag even bij u kijken om uw van advies te voorzien.