Wat zijn de kosten van een rieten dak?

De kosten van een rieten dak hangen af van verschillende factoren. Denk aan de afmetingen van uw dak, de gewenste kwaliteit van het riet, de moeilijkheidsgraad van het dak, de gewenste levensduur, de mate van afwerking en ga zo maar door. Het is daarom niet altijd even gemakkelijk om zomaar een prijs te noemen. We leggen daarom eerst graag uit waar de prijs voor een rieten dak uit is opgebouwd.

De belangrijkste factoren

We hebben al een aantal factoren genoemd, maar de belangrijkste factoren die de prijs per meter voor een rieten dak beïnvloeden zijn:

  • De afmeting van het dak
  • De keuze van het soort riet
  • De complexiteit van het dak
  • Het kwaliteitsniveau van de rietdekker

Als eerste is het soort riet dat gebruikt wordt voor het dak van grote invloed op de levensduur en de kwaliteit van het uiteindelijke rieten dak. Eerste soort Nederlands zoetwaterriet is namelijk van betere kwaliteit, dan bijvoorbeeld Roemeens riet of Turks riet. Het prijsverschil zit hem ook in de arbeidslonen. In Nederland is arbeid eenmaal duurder dan in het buitenland.

Daarna speelt ook de complexiteit van het dak een rol. Een ‘zadeldak’ met twee schuine vlakken, is sneller en makkelijk te dekken, dan een wolfsdak met een dakkapel en twee dakramen. De afwerking bij een dakkapel of dakraam is extra belangrijk om het hemelwater goed af te voeren. Hoe groter de moeilijkheidsgraad, des te hoger de prijs voor het rietdekken.

Het kwaliteitsniveau van de rietdekker speelt ook een belangrijke rol. Des meer ervaring een rietdekker, des te beter hij een mooi en duurzaam rieten dak kan realiseren. Als de rietdekker zich bewust is van de kwaliteit, dan is de daadwerkelijke kwaliteit ook hoger.

Duur is over het algemeen ook beter

De vuistregel is over het algemeen dat een duurder rieten dak vaak ook een langere levensduur heeft. De Vakfederatie Rietdekkers heeft een gemiddelde prijs berekend van €91,- per vierkante meter riet om tot een kwalitatief goed dak te komen bij een vlak dak met één dakkapel en schoorsteen. Deze prijs geeft u een indicatie, maar de uiteindelijke prijs is per dak verschillend.

Investeren in kwaliteit

Investeren in kwaliteit levert op lange termijn kostenbesparingen op. Het is verstandig om iets meer geld uit te geven voor uitstekende kwaliteit, zodat u op de lange termijn minder onderhoudskosten kwijt bent. Als de kwaliteit beter is, kunt u ook langer genieten van een mooi dak.