Garantie van uw rieten dak

Een rieten dak van natuurlijk riet is een natuurproduct en daarom is het niet altijd goed in te schatten hoe lang het riet zal meegaan. Het is bij een natuurproduct op een gegeven moment niet meer vast te stellen, wat de kwaliteit bij levering is geweest. Toch zijn er door de Europese wetgeving wel duidelijke richtlijnen bepaalt over de minimale garantie van een rieten dak.

Certificeren en keuren van riet

Volgens Europese richtlijnen is het verplicht om als rietdekker 10 jaar garantie te geven op een rieten dak en 5 jaar garantie op het riet zelf. Deze richtlijnen zijn dezelfde als die in de reguliere bouw worden gebruikt. Nieuw is de mogelijkheid om het riet vooraf of achteraf te laten certificeren. De Vakfederatie Rietdekker en het Julius Kuhn Instituut (te Braunschweig in Duitsland) hebben een methode voor certificering van riet ontwikkeld. Hiermee is de kwaliteit van het riet te meten en kan garantie met maximaal vijf jaar verlengd worden. Het keuren is een proces, waarmee u tegen een beperkt bedrag per keuring, een stuk meer zekerheid krijgt over de kwaliteit van uw riet. Wilt u meer weten over certificeren van riet, neem dan gerust contact met ons op.

Goed onderhoud verlengt de levensduur

Elk rieten dak zal op den duur ouder worden en gaan slijten, dat is normaal. Alleen de snelheid waarmee het riet slijt, is afhankelijk van heel veel verschillende factoren. Daarnaast hang het voor een groot gedeelte ook af van de kwaliteit van het riet op het moment van aanbrengen. De vuistregels zijn vaak:

      • Des te grover en steviger het riet, des te langer de levensduur.
      • Des te droger het riet, des te langer de levensduur.

Preventief onderhoud is uiteindelijk ook een goede manier om de levensduur van uw rieten dak te verlengen. Door uw rieten dak elk jaar door ons te laten controleren, worden mos- en algvorming vroegtijdig gesignaleerd. De kosten om algen en mos te verwijderen, zijn dan nog te overzien. Hoe langer u wacht met bestrijden, des te hoger de kosten uiteindelijk zullen zijn.

De deskundigheid van de rietdekker

Aangezien wij werken met vaste riettelers en ruim 35 jaar ervaring hebben opgebouwd in het vak, kunnen we redelijk goed vaststellen of riet van goede kwaliteit is of niet.
Maar sinds 1 januari 2016 is er nu ook een nieuwe methode om de kwaliteit van het riet vast te stellen en kunnen wij bepaalde partijen riet objectief met elkaar te vergelijken. Neem gerust contact met ons op als u nog vragen heeft over de garantie van een rieten dak of lees onze algemene voorwaarden, waarin garantie ook wordt besproken.