Manieren van isoleren
Afhankelijk van het soort dakconstructie dat onder het riet komt te liggen, is het rieten dak op verschillende manieren te isoleren. Bij een open dakconstructie kan een isolatielaag aangebracht worden tussen de sporen en de rietlatten. Op deze manier behoudt u de ventilatie van een open constructie en is de ruimte onder het dak goed geïsoleerd. Omdat het om een open constructie gaat (en niet om een schroefdak) is uw dak door deze isolatie niet meteen brandveiliger.
Wilt u goede isolatie én een brandveilig rieten dak? Dan kiest u voor een isolatielaag in combinatie met een gesloten dakconstructie. De ventilatie van uw rieten dak is dan minder, maar het levert u wel een hogere isolatiewaarde op. Over de isolatielaag komt dan een houten dakbeschot met daarop vastgeschroefd het riet. Zeker als het gaat om ruimtes waarin geleefd wordt, is isolatie op een gesloten constructie zeer aan te raden.
Daarnaast is het ook mogelijk om een combinatie te maken tussen een open en gesloten constructie met een isolatiepaneel. Ondanks dat het riet en de rietlatten van binnen zijn te zien, is het dak wel veilig genoeg om te beschermen tegen brand.
Isolatiewaarde van een rieten dak
De bouwkundige beschrijving van de isolatiewaarde van een constructie wordt aangegeven met ‘Rc’. R staat voor ‘warmteweerstand’ (het doorlaten van warmte) en de c staat voor ‘constructie’. De isolatiewaarde voor een rieten dak op nieuwbouwwoningen is op dit moment Rc = 6,0. Dat betekent dat bij een het isolatiemateriaal samen met het schroefdak een R-waarde moet opleveren van 4,5.
Bij een open constructie kan de rietlaag niet meegerekend worden en voor woningen die ouder zijn dan 1 januari 2015 gelden andere isolatiewaarde, bekijk hiervoor de website van Vakfederatie Rietdekkers.
Vragen over de isolatie van uw rieten dak?
Heeft u een rieten dak dat nog niet goed geïsoleerd is of wilt u een nieuw rieten dak laten maken? De mogelijkheden zijn groot en daarom komen wij graag een keer bij u langs om de mogelijkheden met u door te spreken.